Ayam Penyet Recipe (Smashed Fried Chicken)

Ayam Penyet Recipe (Smashed Fried Chicken)





Ayam Penyet is an Indonesian dish consisting of crispy fried chicken that is smashed and served with spicy sambal and fresh vegetables. Here’s the recipe!  


Ingredients:

- 500g chicken (thighs/breast, cut into pieces)  

- 500ml water for boiling  

- Oil for frying  


Marinade (Blended):

- 4 garlic cloves  

- 6 shallots  

- 2 candlenuts (toasted)  

- 1 tsp coriander powder  

- 1 cm turmeric  

- 1 cm ginger  

- 1 lemongrass stalk (bruised)  

- 2 bay leaves  

- 1 tsp salt  

- 1/2 tsp sugar  

- 1 tsp chicken stock powder  


Sambal (Spicy Chili Sauce):

- 10 red bird’s eye chilies  

- 5 large red chilies  

- 3 garlic cloves  

- 2 shallots  

- 1 tomato  

- 1 tsp roasted shrimp paste  

- 1 tsp palm sugar  

- 1/2 tsp salt  

- 1/2 tsp lime juice  


Sides:

- Cucumber, cabbage, basil leaves, and fried eggplant  


Instructions:  

1. Boil the chicken with the blended marinade, lemongrass, and bay leaves until fully cooked and the flavors are absorbed.  

2. Fry the chicken in hot oil until golden brown and crispy.  

3. Make the sambal: Sauté the chilies, garlic, shallots, tomato, and shrimp paste until soft, then grind with salt, sugar, and lime juice.  

4. Smash the fried chicken over the sambal using a pestle or the back of a spoon.  

5. Serve with rice, sambal, and fresh vegetables.  


Enjoy your Ayam Penyet! 




Resep Ayam Penyet


Ayam Penyet adalah hidangan khas Indonesia berupa ayam goreng yang dihancurkan (dipenyet) dan disajikan dengan sambal pedas serta lalapan. Berikut resepnya!  


Bahan-bahan:

- 500 gr ayam (paha/dada, potong sesuai selera)  

- 500 ml air untuk merebus  

- Minyak untuk menggoreng  


Bumbu Ungkep (Haluskan): 

- 4 siung bawang putih  

- 6 butir bawang merah  

- 2 butir kemiri (sangrai)  

- 1 sdt ketumbar bubuk  

- 1 cm kunyit  

- 1 cm jahe  

- 1 batang serai (memarkan)  

- 2 lembar daun salam  

- 1 sdt garam  

- 1/2 sdt gula  

- 1 sdt kaldu bubuk  


Bahan Sambal:  

- 10 cabai rawit merah  

- 5 cabai merah besar  

- 3 siung bawang putih  

- 2 butir bawang merah  

- 1 buah tomat  

- 1 sdt terasi bakar  

- 1 sdt gula merah  

- 1/2 sdt garam  

- 1/2 sdt air jeruk limau  


Pelengkap:  

- Timun, kol, kemangi, dan terong goreng  


Cara Membuat:

1. **Rebus ayam** dengan bumbu halus, serai, dan daun salam hingga meresap dan empuk.  

2. Goreng ayam dalam minyak panas hingga kecoklatan.  

3. Buat sambal: Goreng bawang, cabai, tomat, dan terasi hingga layu, lalu ulek dengan gula, garam, dan air jeruk limau.  

4. Penyet ayam di atas sambal, tekan perlahan hingga sedikit hancur.  

5. Sajikan dengan lalapan dan nasi hangat.  


Selamat menikmati! 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar